HakukoneitaMainokset / Advertisements


Tietosuojakäytäntö

http://www.google.fi
Tunnetusti Internetin suosituin hakurobotti, jonka tietokannoissa on tallennettuna miljardeja dokumentteja www-sivuja, pdf-, word,- yms dokumentteja, kuvia, videoita jne. Google käyttää ns. pagerank-menetelmää korkealaatuisten sivujen tuomiseksi hakutuloksissa ensimmäisinä esille. Korkeaan sivun pagerankiin vaikuttaa mm. kuinka paljon ja millaisista lähteistä tietylle sivulle linkitetään.

Googlen hakukone on nopea sen käyttäjämäärään nähden, hakukoneen sydämenä toimiikin lienee ainakin 10000-20000 tietokonetta. Googlen käyttämä ns. hakualgoritmi, eli se kuinka loppujen lopuksi tulokset järjestetään ja yleensäkin järjestelmän toteutus indeksointia myöten on monimutkainen.

Muita hyviä hakukoneita:
http://www.alltheweb.com
http://www.altavista.com
http://www.yahoo.com
http://infoseek.go.com
http://www.ask.com
http://www.northernlight.com


Ohje tiedon löytämiseksi hakukoneen avulla (pätee lähes kaikkiin hakukoneisiin)

Englanninkielisistä lähteistä halutun tiedon löytäminen on yleensä huomattavasti helpompaa kuin suomenkielisistä, sillä englanninkielisiä lähteitä on Internetissä ainakin yli 100 kertaa enemmän kuin suomenkielisiä.

Yleensä hakutermi kannattaa määritellä aika tarkasti. Esimerkiksi jos jostain syystä sinun täytyisi tietää monta metriä on yksi jalka, hakukoneeseen voi syöttää hakutermin tyyliin: convert from feet to meters tai vaikka: feet meter convert, jolloin vastauksen löytää nopeasti. Yleensä 2-5 sanainen hakutermi ilman muita määreitä tuottaa halutun lopputuloksen ja halutun tiedon löytämisen ensimmäisten hakutulossivujen linkeistä.

Jos haluat karsia hakutuloksia, tai niitä on aivan liikaa eivätkä ne vastaa hakemaasi tietoa, "-merkkien käyttö hakutermin ympärillä karsii rajusti ja voi helpottaa halutun tiedon löytymistä. Jos esimerkiksi haluat löytää sanoituksen musiikkikappaleelle, jossa lauletaan "my eyes are blind but i can see", voit kirjoittaa sen tuossa muodossa hakukenttään ja a'vot! sanoitus löytyi. Yleensäkin "-merkkejä hakutermissä kannattaa käyttää usein varsinkin etsittäessä englanninkielisiä sivuja.

Plusmerkin käyttö helpottaa usein halutunlaisten dokumenttien ja tiedon löytämistä. Jos esimerkiksi haluat etsiä tietoa Matti Nykäsen toilailuista, hakuterminä voit käyttää vaikka: matti +nykänen +puukotus tai vaikka matti +nykänen +humalassa. Tuloksena näytetään dokumentit joissa esiintyvät kaikki kolme sanaa.

Miinusmerkin käyttö taas näyttää tuloksina dokumentteja joissa miinustettu sana ei esiinny, esimerkiksi: star trek -voyager -deep -space -nine -next -generation. Plus- ja miinusmerkin käyttö on kuitenkin usein aika turhaa, sillä halutun tiedon löytää usein helpommin ilman niiden käyttämistä.
http://www.allmusic.com
Massiivinen musiikkitietokanta, josta löytyy tietoa bändeistä ja artisteista (varsinkin ulkomaalaisista), näiden levyistä, jäsenistä, historiasta jne. Levytettyjen albumien kappaleista voi kuunnella näytteitä.

http://www.imdb.com
Elokuva-aiheinen valtava sivusto, josta löytyy muun muassa tuhansien ihmisten arvostelemia ja kommentoimia elokuvia. Elokuvat, televisiosarjat, animaatioit, lyhytelokuvat.

http://video.google.com
Googlen videotietokanta, josta voi etsiä videoita vaikkapa hakusanalla. Videot ovat kestoltaan aina alle minuutista useaan tuntiin. Videot on lajiteltu kategorioihin: Top 100, komedia, musiikki, elokuvat, urheilu, animaatio, TV-sarjat.

Kartta-, reitti- ja osoitehaku:
http://www.oikotie.fi/s/map
http://020202.fi/kartat
http://kartat.eniro.fi
index.php  Tietosuojakäytäntö